Svetovni dan mladih prostovoljcev

Mednarodni dan mladih prostovoljcev – 15. april – je vsakoletna kampanja, ki postavi v ospredje milijone mladih, ki vsak dan s prostovoljstvom izboljšujejo svoje skupnosti. Z njimi in zanje se že vse od leta 1988 na današnji dan zaznamuje ta pomemben dogodek. Vsako leto ob tem dnevu potekajo praznovanja v sto državah. Aktivnosti bodo potekale do nedelje.

“Mlada leta zelo zaznamujejo življenje posameznika. So ključna za to, v kakšnega človeka se bo ta mlada oseba razvila in kako bo lahko razvijala vse svoje potenciale. Prevzemanje vlog v družbi, iskanje mesta med vrstniki in ustvarjanje pozitivne samopodobe je pot v zrelo odraslost. Ena od teh poti je tudi prostovoljstvo,” je dejala Tereza Novak iz Slovenske filantropije.

Zaradi tega v Slovenski filantropiji spodbujajo prostovoljstvo med mladimi. Pozivajo šole, naj med vzgojne programe vpeljejo prostovoljstvo kot medvrstniško pomoč, delo s skupnostjo, delo s starejšimi, skrb za naravo. Pozivajo tudi starše, da naj mladostnike spodbujajo v prostovoljstvo, kar je gotovo najlažje z lastnim zgledom. In pozivajo mlade, naj se v prostovoljstvo vključijo. “Kajti prostovoljstvo ni dejavnost, v kateri samo trošiš svojo energijo za druge, predvsem je dejavnost, preko katere polniš svoje baterije in širiš svoje obzorje,” meni Novakova.

Slovenska filantropija ob mednarodnem dnevu mladih prostovoljcev čestita vsem mladim prostovoljcem. Ob tem dnevu pa bo Mladinski svet Slovenije v nedeljo organiziral prostovoljsko akcijo.

Slovenska filantropija

je sicer krovna organizacija na področju prostovoljstva v Sloveniji. Z željo, da dobi čim več učencev in dijakov priložnost za (prve) prostovoljske izkušnje, je skupaj z mladim prostovoljcem prijaznimi organizacijami pripravila katalog prostovoljskih aktivnosti, ki jih lahko opravljajo starejši osnovnošolci in srednješolci v tem šolskem letu.

Iz skupnega poročila o prostovoljstvu v Sloveniji za leto 2014, ki zajema podatke 744 prostovoljskih organizacij, pa izhaja, da prostovoljci, mlajši od 18 let, opravijo 1,78 odstotka vseh registriranih prostovoljskih ur (v letu 2013: 3,08 odstotka, v letu 2012: 2,52 odstotka, v letu 2011: 0,6 odstotka), delež starostne skupine od vključno 18. do 30. leta predstavlja deset odstotkov.

(vir: STA)

Deli

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja