Pot do sreče obstaja: Sašo Kronegger

Svet se v zadnjih desetletjih močno spreminja. Povečujejo se razlike med revnimi in bogatimi, otroštvo se v zahodni družbi podaljšuje, podobe, ki nas obdajajo pa so vedno bolj prilagojene našemu razumevanju sveta in trendom. Hitrejši tempo življenja in takojšen odziv na naše zahteve prinašata pred mlade nove izzive, s katerimi se ne znajo soočiti.
Vzgojni stili staršev mlade slabše opremijo za soočanje s stresom. Ideja, da otrok zmore vse, hkrati pa nadzor staršev nad vsemi podrobnostmi njegovega življenja, mlade pušča nesamozavestne in nepripravljene za dolgo pot, ki bo (le morda) pripeljala do uspeha.
Mladi imajo zase občutek, da so večopravilni, želijo pustiti svoj pečat v svetu, hkrati pa se težko soočajo z zahtevami okolja, ki pričakuje njihov trud. Navzven dajejo občutek uspešnosti, hkrati pa so navznoter prazni. Težave imajo z vzpostavljanjem dolgoročnih odnosov z drugimi. Ena od besed, ki jih je internet popolnoma predrugačil je beseda prijatelj (friend). Včasih so mladi morali vzpostaviti čustveno oziroma odnosno povezavo z ljudmi, da so jim lahko rekli prijatelji. Zdaj »prijatelja« dodaš ne omrežju. Seveda to vpliva na razvoj odnosov v analognem svetu. Mladi ne razvijajo veščin za oblikovanje »meaningful relationships« – odnosov s pomembnimi drugimi. Zato se ob soočenju s stresom ne obrnejo na človeka, ampak na družbeno omrežje. Pa da ne bo pomote, socialna omrežja so zabavna, preveč socialnih omrežij je slabo. Enako kot z alkoholom. Kozarec vina ni škodljiv, preveč vina pa povzroča škodo.
Kam naj se glede na vse zapisano usmerijo preventivni programi prihodnosti? Na katerih področjih je potrebno mlade podpirati in kako?
Predavatelj: Sašo Kronegger
Sašo Kronegger je socialni pedagog in transakcijski analitik – svetovalec, ki že preko 20 let izvaja izobraževanja za različne skupine ljudi. Teme izobraževanj so predvsem usmerjene v izboljševanje komunikacije na medosebnem in medskupinskem nivoju, sisteme podpore manj izkušenim (prostovoljcem, pripravnikom, novo-zaposlenim, novo-izvoljenim), reševanje konfliktov in timsko delo, več časa pa namenja tudi podpori družinam pri vzgoji. Poleg izobraževanj se ukvarja z moderiranjem procesov ter mentorstvom.
Kulturni dom Krško, torek, 6. 10. 2020, ob 19.00.
Organizatorji: LAS Krško, MC Krško in KD Krško
Deli

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja