Evropski dan informiranja mladih 2020

Evropski dan mladinskega informiranja obeležujemo 17. aprila, ko je Evropska agencija za informiranje in svetovanje mladih – ERYICA, postavila mladinsko informiranje na evropski zemljevid.

Tudi na Ljubljanski mreži info točk, kjer se ukvarjamo z informiranjem mladih v Mestni občini Ljubljana, si želimo prispevati k večji vidnosti informiranja mladih, zato spodbujamo, da informacije krožijo in na ta način dosežejo čim večje število mladih.

Po vzoru Eryice začenjamo s kampanjo, ki cilja na mlade, mladinske delavce, informatorje, organizacije za mlade ter vse ostale, ki delajo z mladimi in za mlade.

Namen letošnje kampanje je povabiti mlade h kritičnemu premisleku in spodbuditi mladinsko zagovorništvo o eni najbolj vročih tem v novem desetletju: podnebnih spremembah.

Dejstvo je, da podnebne spremembe vplivajo na naše ekosisteme in način našega življenja. Podnebna kriza je tudi ena izmed glavnih tem, ki je spodbudila mlade k protestom. Mladi so s pobudami, kot je Petek za prihodnost, prevzeli boj in protestirali proti pomanjkanju ukrepov na področju podnebnih izrednih razmer.

Cilj kampanje EYID 2020 je:

  • Ozaveščati o pomembnosti preverjanja dejstev in virov informacij.
  • Opolnomočiti mlade, da se zavedajo, da je problem vseprisoten v njihovem okolju.
  • Spodbujati mlade, da se seznanijo z najnovejšimi novicami, dejstvi in ​​raziskavami o podnebnih spremembah in kaj lahko storijo.
  • Podpreti mlade pri iskanju načinov za zmanjšanje vpliva na okolje in jih spodbuditi k ukrepanju in širjenju besede.

Ta kampanja je plod skupnega prizadevanja ERYIC-e, mladinskih informacijskih služb ter mladih.

Spodbujamo vas:

Bodite obveščeni

Mladinske informacijske službe so dolžne mladim zagotoviti orodja in vire, potrebne za učenje preverjanja virov informacij, odkrivanja dezinformacij in širjenja informacij na odgovoren način.

Preverite sami

Mladi bi se morali počutiti oponomočeni, da proaktivno preverjajo svet, ki jih obdaja, eksperimentirajo, sami sklepajo in ukrepajo.

Vabimo vas, da svoje mlade obveščate o aktivnostih, ki jih bomo izvajali v sklopu kampanje. Mlade lahko povabite tudi k sodelovanju v fotografskem natečaju na temo podnebnih sprememb, ki ga najdete tukaj.

Tedensko pa bomo objavljali tudi zanimive članke, povezave ter komentarje na temo podnebnih sprememb.

Deli

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja