Dan poklicev že tretjič izvedli prek spleta

Dan poklicev izvedli prek spleta že tretjič

Leti 2020 in 2021 sta nekaj posebnega, na pot nam postavljata številne izzive in nove načine dela.

Navadno Dan poklicev organiziramo v živo v Mladinskem centru Krško, k sodelovanju takrat povabimo osnovne šole oziroma devetošolce, ki se odločajo za nadaljnje šolanje in poklicno pot ter jim pomagamo pri odločitvi s predstavitvami različnih poklicev, ki jih zanimajo.

Zaradi epidemioloških ukrepov je bila tradicionalna izvedba dogodka tudi tokrat onemogočena, zato smo se z OŠ Jurija Dalmatina Krško in OŠ Podbočje dogovorili, da kljub temu, da se je šolanje na daljavo zaključilo in so se učenci vrnili v šolske klopi, ta dan učenci vseeno ostanejo doma in se Dan poklicev ponovno izvede interaktivno, preko video konference in sicer v sredo, 3. marca 2021, za učence 8. in 9. razredev obeh šol, za skupno 105 učencev.

V anketah, ko učence sprašujemo, katere poklice bi želeli spoznati, so mladi tokrat največ zanimanja izrazili za zdravstvene poklice, veterinarja, policista, vojaka, inženirja elektrotehnike, steklarja, kemika, fotografa, mizarja in frizerja.

Dan poklicev smo pričeli s predstavitvijo MC Krško in razdelitvijo v skupine, nadaljevali z interaktivnimi delavnicami kompetenc v šestih manjših skupinah, ki so jih vodili mladinski delavci iz MC Krško, sledila pa je še predstavitev poklicev po skupinah. K sodelovanju smo povabili lokalne delodajalce, ki so se prijazno odzvali in se, kljub temu, da so bili nekateri povsem nevešči sodelovanja na video konferenci, vsi odlično odrezali. Predstavitev poklicev je potekala v obliki sproščenega pogovora z učenci, ki so jim delodajalci predstavili vsak svoj poklic, šolanje, svojo karierno pot, pa tudi svojo službo v podjetju, kjer so zaposleni, v drugem delu pa so bili predstavniki poklicev učencem na voljo za vprašanja.

Za sodelovanje bi se radi zahvalili vsem predstavnikom poklicev, ki so se prijazno odzvali našemu vabilu:

– Frizerka Vesna Adžaga iz Šolskega centra Krško – Sevnica,

fotograf in grafični oblikovalec Boštjan Colarič iz studia Fotografika,

mizar Janez Čepin iz Šolskega centra Krško – Sevnica,

veterinarka Veronika Radobuljac iz Vet BM d.o.o.,

zdravnik specialist urgentne medicine Jan Kurinčič iz Zdravstvenega doma Krško,

inženir elektrotehnike Jure Jazbinšek iz GEN energija, d.o.o.,

steklar Miloš Modic iz Steklarstva Resnik,

magistra kemijske tehnologije Barbara Ljubec iz MGC Pharmaceuticals d.o.o

vojakinja štabna vodnica Mirjana Bauer iz Uprave za obrambo Novo mesto in

policist Marjan Galič iz Policijske postaje Brežice.

Vsem sodelujočim predstavnikom podjetij in različnih poklicev se iskreno zahvaljujemo za udeležbo in zanimive predstavitve, veseli smo, da so se odzvali našemu vabilu, kljub izzivom predstavitve prek video konference in s tem ponovno dokazali, da se zavedajo pomembnosti izobraževanja mladih, ki bodo morda v prihodnosti postali del njihovega podjetja. Seveda pa se zahvaljujemo tudi vsem osnovnošolcem za sodelovanje in strokovnim delavcem OŠ Jurija Dalmatina Krško in OŠ Podbočje za izkazano zaupanje.

Vsi udeleženi, tako organizatorji kot predstavniki poklicev predvsem pa učenci in predstavniki šole, smo bili z drugo interaktivno izvedbo Dneva poklicev preko video konference, kljub nekaterim tehničnim težavam, zelo zadovoljni in se že veselimo novih.

Deli

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja