​Tudi Posavje bo sadilo medovite rastline

regijskem čebelarskem centru v starem delu krškega so danes predstavniki vseh šestih posavskih občin (štirje župani in dve direktorici občinske uprave) in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč podpisali Pismo o nameri o sodelovanju pri izvajanju projekta sajenja medovitih rastlin.

Vsak Slovenec naj posadi medovito rastlino …

Kot je povedal Noč, Čebelarska zveza Slovenije 26. marca pripravlja dan sajenja medovitih rastlin, kar bo simboličen začetek večletne akcije, v okviru katere želijo do leta 2030 v Sloveniji posaditi dva milijona medovitih rastlin, v Evropski uniji pa kar tri milijarde dreves!

»Namen te akcije je, da se vsi skupaj zavemo, da vsak lahko nekaj naredi za čebele in druge opraševalce in da je treba začeti razmišljati, da hrana ne zraste na okenskih policah, ampak da je treba kaj posaditi, da bomo lahko kaj poželi,« je poudaril. Čebelarji so s to akcijo dali spodbudo, da se omenjeno sajenje medovitih rastlin začne, pri tem pa je pomembno, da jih ne sadijo le čebelarji, ampak vsi državljani in državljanke. Pričakuje, da bo pri financiranju akcije sodelovala država s sredstvi podnebnega sklada. »Želimo si, da bi vsak Slovenec posadil medovito rastlino, naj bo to na okensko polico, na vrt ali v gozd. S tem skrbimo za biotsko raznovrstnost, predvsem pa dajemo pašo čebelam in ostalim opraševalcem, kajti vemo, da je danes narava do njih neprijazna. Konec koncev s tem ohranjamo tudi našo lepo, cvetočo in zeleno Slovenijo,« je še dejal.

Več informacij https://www.posavskiobzornik.si/novice/%E2%80%8Btudi-posavje-bo-sadilo-medovite-rastline-95859

Deli

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja